Çocuklar hangi yaşta hangi beslenme sorunlarını yaşarlar? Bu sorunların nedenleri ve çözüm yolları neler olabilir?
Çocukların beslenmesi anne-baba olmanın hem çok memnuniyet verebilen, hem de en fazla gerilime neden olabilen yönlerinden biri. İlk emzirme döneminden ergenlik çağına kadar çocuğun beslenme süreci iniş çıkışlarla, yaş dönemlerine has farklı sorunlarla dolu.
Bu zorlu yolculukta size yardımcı olmak amacıyla, çeşitli yaş dönemlerinde en fazla karşılaşılan sorunları ve size yol gösterecek ipuçlarını derledik.
1-2 YAŞ ARASI
İlk yıldaki hızlı büyüme (ve iştah) döneminin ardından çocukların çoğu bir yavaşlama dönemine girerler. Aslında bebeğiniz ikinci yılın sonunda büyük olasılıkla doğum kilosunu dörde katlamış olacak ve boyu da ortalama 12 cm. uzayacaktır. Ancak yine de ilk yıldaki hızlı büyüme ile kıyaslandığında bu durum bir yavaşlama olarak kabul edilebilir.
Bu yaşlarda sık yaşanan endişe: ÇOK İŞTAHSIZ!
Bu dönemde anne-babaların en büyük şikayeti bebeğin iştahının az oluşudur. "Kuş kadar yiyor", "üç gün aç kalsa yine de yemek istemiyor" gibi sözlerle bu endişelerini dile getirirler. Oysa bu durumun altında yatan gerçek neden bebeğin büyüme hızındaki yavaşlama nedeniyle artık eskisi kadar yemeye ihtiyacının olmamasıdır. Ancak bu "iştah eksikliğine" bir de çocuğun yeni keşfettiği "hayır" deme kabiliyeti, durmaksızın atlama, zıplama ve tırmanma isteği eklendiğinde anne-babaların gerginlik yaşaması kaçınılmaz olmaktadır.
Ne yapmalısınız?
Kendinizi ve çocuğunuzu boş yere yıpratıyor olma olasılığınız yüksek. Öncelikle çocuğunuza dikkat edin, boyu uzuyor ve kilo alıyorsa, sağlıklı ve hareketliyse yeterince yiyor demektir. Kendi bedenini dinlemesine ve ne zaman acıktığına ve ne zaman doyduğuna kendisinin karar vermesine izin verin.
Bu dönemde bazı yiyecekleri büyük bir hevesle yiyebilir. Ancak bu hevesin geldiği gibi geçmesi de mümkün. Örneğin 18 aylık çocuğunuz üç gün bayıla bayıla muz yedikten sonra dördüncü gün muzu görmek bile istemeyebilir. Bu nedenle çocuğunuzun sevdiğini zannettiğiniz bir yiyecekten stoklamaya başlamadan önce bu durumu dikkate alın.
Bu dönemde çocuğunuzun yiyeceklerle ilgili henüz hiçbir önyargısının bulunmayışından istifade edebilir ve brokoli, pırasa gibi ileride reddetmesi muhtemel yiyeceklere şimdiden alıştırabilirsiniz.
2–5 YAŞ ARASI
İki yaşından itibaren çocukların çoğu tahmin edilebilir bir büyüme sürecine girerek yılda yaklaşık 1-1.5 kilo alırlar ve boyları da yılda 5-6 cm. civarında uzar.
Bu yaşlarda sık yaşanan endişe: YEMEK SEÇİYOR!
Bu dönemde anne-babaların en büyük şikâyeti çocuğun yemek konusunda son derece seçici olmasıdır.
Ne yapmalısınız?
Okul öncesi dönemdeki çocukların şiddetle sevdikleri ve sevmedikleri şeylerin olması normaldir. Bu duruma hazırlıklı olmanız ve öfkelenmemeye çalışmanız her ikiniz için de faydalı olacaktır. Çocuğunuz bir yiyeceği reddettiğinde zorlamayın ve bir dahaki sefere deneyeceğinizi söyleyerek yiyeceği önünden alın. Ancak reddettiği bir yiyeceği sonradan yeniden sunmazlık etmeyin. Uzmanlar çocukların yeni lezzetleri kabul etmeden önce en az 10–15 kez bu yiyeceğin onlara sunulmuş olması gerektiğini belirtiyorlar.
Ayrıca çocuğunuz için farklı bir yemek hazırlama tuzağına düşmemeye de özen göstermelisiniz. Sofraya bütün aile için aynı yiyecekleri koyun ancak bu yiyecekler arasında çocuğunuzun sevdiğini bildiğiniz 1–2 seçeneğin bulunmasına özen gösterin. Örneğin akşam yemeği için balık ve pırasa yaptıysanız, sofrada çocuğunuzun sevdiğini bildiğiniz örneğin salata ve makarna gibi yiyeceklerin de olmasına dikkat edin. Son olarak çocuğunuzun her bir öğünde yediklerinden ziyade bir haftalık süre içerisinde genel olarak dengeli ve sağlıklı beslenip beslenmediğine dikkat etmeye gayret edin.
-ALINTIDIR-