... ... Magic Kids Turkey Ana Okulu Magic Kids Turkey Kres ...

Geri

Mutlu Çocuklar Yetiştirmek

Mutlu Çocuklar Yetiştirmek

Çocukları mutlu etmenin yolu sadece hediyeler almaktan, istedikleri yiyecekleri yemelerine izin vermekten geçmez. Aslında çocukları mutlu etmek sanılandan çok daha kolaydır. Onların tek istedikleri ebeveynleriyle zaman geçirmek, onlarla özel anları paylaşmaktır.

1- Mutlu bir çocuk yetiştirmek için işaretleri okumaya özen gösterin

Çocuğunuz sevindiğinde ya da üzüldüğünde sizi bunu belli etmektedir. Siz işten eve geldiğinizde yüzünde büyük bir gülümsemeyle size sarıldığında mutlu olduğunu, istediği bir şeyi yapmadığınızda asık suratlı haliyle üzgün olduğunu size anlatabilir. Mutlu bir çocuk gülümser, oyun oynar, diğer çocuklara ilgi gösterir, çok fazla motivasyona ihtiyacı yoktur.

Mutsuz çocuklar ise çok daha sessizdir, çok fazla yemezler, diğer çocuklarla bir araya gelmekten çok hoşlanmaz, yalnız oynamayı tercih ederler, çok fazla soru sormazlar. Bununla birlikte doğası gereği utangaç ve içine kapanık bir çocuğunuz varsa, çok fazla gülmüyorsa bu onun mutsuz olduğu anlamına gelmemektedir. Utangaçlık mutsuzlukla aynı şey değildir.

Ama çocuğunuz utangaç bir yapıya sahipse onun mutluluk işaretlerini okumak için daha çok çaba harcamanız gerekebilir.

2-Birlikte vakit geçirmek ve eğlenmek için zaman yaratın

Çocuklar için onları mutlu etmenin en kolay yolu şeker ya da dondurma vermek olarak düşünülse de aslında onu “sizinle” zaman geçirmekten daha çok mutlu edecek bir şey yoktur.

Onlarla bağ kurmak için oyun oynamalısınız. Eğer sizinle güçlü bir bağı olan bir çocukluk geçirmesini sağlarsanız çocuğunuzun mutlu olacağından emin olabilirsiniz.

Oyun oynamak çocuğunuzu o an için mutlu ediyor gibi gözükse de gelecekteki mutluluğu için de önem taşımaktadır. Bloklardan kuleler yapmak, en sevdiği oyuncaklarıyla doktorculuk oynamak gibi kurgulanmamış anlık oyunlar çocuğunuz için çok faydalı olacaktır. Oyun oynamak keşfetmek, yaratmak anlamına gelmelidir, her zaman için müzik sınıfları, organize spor dersleri anlamına gelmez.

3-Yeteneklerini geliştirmesi için ona yardımcı olun

Genellikle mutlu insanların bazı konularda yeteneklerini geliştirmiş uzmanlaşmış insanlar olduğu gözlemlenmektedir. Çocuklar için de aynı durum söz konusudur.

Çocuğunuzdan size top atmasını isterken ve onunla bu konu üzerinde çalışırken onun top atmak konusunda uzmanlaşmasını, hatalarından ders çıkarmasını ve devamlılığın ve disiplinin faydalarını öğrenmesine yardımı olursunuz. Çocuğunuz top atma ve tutma konusunda uzman oldukça çalışmalarının sonucunda başarılı olduğunu görecek ve bu hoşuna gidecektir.

Yeteneklerine destek olun, sınırlılıklarını kabul edin. Hedefleri başka birinin beklentilerine göre değil çocuğunuzun yeteneklerine ve ilgilerine göre oluşturun. Başarılarını kutlayın. Çocuğunuzun yeteneklerini başka çocuklarınkilerle kıyaslamayın. Çocuğunuzu tek başına değerlendirin.

4-Dengeli beslenmesine ve hareket etmesine özen gösterin

Nasıl ki büyükler için dengeli beslenme ve bol bol hareket etmek hayat standardını yükselten bir etkendir, çocuklar için de durum aynıdır.

Uykusunu iyi alması, hareket etmesi ve sağlıklı beslenmesi çocuğunuzun mutluluğu için çok önemlidir. Beslenmesindeki yiyecekler ile çocuğunuzun davranışları arasındaki ilişkiyi de yakından gözlemlemenizde fayda vardır.

Bazı çocuklar çikolata yedikten sonra enerji dolu olur ancak diğerleri agresif bir yapıya bürünebilir, duygu durumunda sık sık değişkenlikler olabilir. Yemek alerjileri ve hassaslıklar çocukların davranışlarını ve duygu durumlarını etkileyen diğer faktörler olabilir.

Besleyici gıdalar, düzenli sağlık kontrolleri, aşı ve sporun yanısıra, çocuğunuza güvenli bir ev ve çevre sağlamak için elinizden geleni yapın. Çocuk gelişim dönemlerini öğrenin, böylece çocuğunuzun yapabileceğinden azını ya da fazlasını beklemeyin.

5- Problemlerle mücadele etmelerine izin verin

Çocuğunuz yerine her şeyi sizin yapmanız daha mutlu bir çocuk yetiştirmenize sebep olmaz. Aksine ilerde kendisi bir şeyi başaramadığında mutsuz olmasına neden olur. Çocuğunuz yardım istediğinde ona problemi çözme yolları ile ilgili yardımcı olun, problemi onun yerine çözmeyin. Çocuğunuzun ilerdeki yaşamındaki mutluluğu için problemlerle mücadele edebilme yöntemi geliştirmesi oldukça önemlidir.

Kendi problem çözme ve baş etme becerilerinize bakın. İyi bir örnek misiniz? Eğer çocuğunuzun duygularından ve davranışlarından bunaldıysanız ya da kendi engellenmelerinizi ya da öfkenizi kontrol edemiyorsanız yardım arayın.

Çocuğunuzun bağımsızlığını destekleyin ve kendilik değerini artırmasına yardım edin. Yaşamın iniş çıkışlarında çocuğunuzun yanında olun. Çocuğunuzun problemlerin üstesinden gelebileceğine ve yeni yaşantılarla baş edebileceğine güvendiğinizi gösterin.

6 – Onunla duyguları hakkında konuşun , güçlü bir iletişim kurun

Çocuğunuzu duygularını ifade etmeye teşvik edin ve duygularına saygı gösterin. Çocuğunuza herkesin acı, korku, öfke ve kaygı yaşadığını anlatın. Bu duygularının kaynaklarını öğrenmeye çalışın. Çocuğunuzun öfkesini olumlu bir şekilde, şiddete başvurmadan göstermesine yardım edin.

Aranızdaki saygı ve güveni geliştirin. Anlaşamadığınızda bile sesinizi yükseltmeyin. İletişim kanallarını açık tutun.

Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzun anlayabileceği kelimeler ve örnekler kullanın. Onu soru sormaya teşvik edin. Rahatlık ve güven verin. Dürüst olun. Olumluluklar üzerinde durun. Her konuda konuşmaya istekli olduğunuzu gösterin.

7 – Yapıcı, açık ve tutarlı bir disiplin uygulayın

 Yapıcı, açık ve tutarlı bir disiplin uygulayın (Disiplin fiziksel ceza değildir, disiplin bir öğretim şeklidir). Bütün çocuklar ve aileler farklıdır; çocuğunuz için hangi yolun daha etkili olduğunu öğrenin. Olumlu davranışlarını onaylayın. Çocuğunuzun hatalarından ders almasına yardım edin.

 

Koşulsuz sevin. Özür dileme, işbirliği, sabır, bağışlama ve başkalarıyla ilgilenmenin önemini öğretin.

-ALINTIDIR-