Çocuklar kitaplar, öyküler ve masallar aracılığı ile korku ve kıskançlık gibi karmaşık duyguların veya taşınma ve okula başlama gibi stresli durumların daha yapıcı biçimde üstesinden gelmeyi öğrenebilirler.
Çocuklar ister hayal mahsulü, ister gerçekçi olsun, kitap karakterleri ile güçlü biçimde özdeşleşirler ve başkalarının benzer sorunları ve uyguladıkları çözümler hakkında okuyarak aslında kendi günlük sorunları üzerinde dolaylı olarak çalışırlar.
Uygun olabileceğini düşündüğünüz bir kitap bulduğunuzda, bunu çocuğunuza okumadan önce kendiniz okuyun ve kendi duyguları açısından çocuğunuz için anlamlı olup olamayacağını belirlemeye çalışın.
Unutmayın, kitaplar anne-baba ile çocuk arasında çeşitli konuların konuşulabilmesi için güzel bir başlangıç noktası oluşturabilir.
Kitapların çocuğunuz açısından bu şekildeki tedavi edici değerini artırmak için şu noktalara dikkat etmelisiniz:
* Çocuğunuzun yaşamakta olduğu sorun ya da duyguları hassasiyeti ele alan kitapları seçin.
* Başkahramanının yaşadığı bir sorun ya da duyguları ele alan bir kitap olduğunu belirterek çocuğunuza kitabı tanıtabilirsiniz. Çocuğunuzla kitap karakteri arasında direkt bir bağlantı kurmayın. Ayrıca çocuğunuzu kitabı okumaya ya da dinlemeye zorlamayın.
* Büyük çocuklar genellikle anne-babaların direkt olarak tavsiye ettikleri kitaplara direnirler. Dolayısıyla direkt belli bir kitabı çocuğunuza tavsiye etmek yerine, boşanma, ölüm, cinsel eğitim gibi konulardaki kitapları her zaman görebileceği yerlerde bulundurun.
* Kitabı tekrar tekrar okuyun. Çocuğunuz hem kitap karakterinin durumu nasıl hallettiğini kavramak hem de sorun ve çözümün kendisi açısından nasıl uygulanabileceğini düşünmek için zamana gereksinim duyar.
* Kitabın başkahramanının sorunları, endişeleri ve neler yaptığı gibi konularda doğal biçimde sohbetler edin.
* Çocuğunuzun ana kahramanın duyguları ve beklentilerine ilişkin yorumlarını dikkatle dinletin.
* Okuma sırasında, çocuğunuzun soru sorması halinde, okumaya ara vererek sorduğu tüm sorulara cevap verin.
* Son olarak çocuğunuza, kendi çocukluğunuzda yaşamış olduğunuz, onunkine benzer korku, endişe, heyecan ya da hayal kırıklığından bahsedin.
-ALINTIDIR-