Aşağıda, yaratıcılığı yok eden on davranış sıralanıyor. Farkına varmadan böyle davrandığını fark eden anne babaların bu durumu iyice değerlendirmesi gerekiyor, yoksa çocuklarının yaratıcı ifadelerini bastırıyor olabilirler. (Korkmayın. Her maddeden sonra ebeveynin çocuğunun yaratıcılığını nasıl güçlendirebileceğine dair pratik bir öneri bulunuyor.)
1. SÜREKLİ KONTROL ETMEK – Sürekli izlemek ve aşırı sorgulamak rahatsız edici ve itici olabilir. Kimse omuzunun üzerinden birisi tarafından gözetlenmekten hoşlanmaz.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Çocuklara yeterli zaman ve alan verin. Sakin molalar vermek, çocuğun yalnız kalma isteğine saygı göstermek ve sürekli tepelerinde durmadan, onların yapabileceklerine güvendiğinizi göstermek çocukların kendilerini enerjik hissetmelerine yardımcı olur.
2. KATILIK – Bazen ebeveynler kesin sınırlar koyabilir ya da çocukların çabaları ve tercihleri konusunda dar görüşlü davranabilirler. Böyle olduğunda çocuklar yaratıcı bir şeyler yapmaya daha az açık olurlar.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Çocuklarınızın ilgilerine, ciddiyetsizliklerine, içlerinden geldiği gibi davranmalarına ve heveslerine esnek tepkiler verin. “Hayır”, “Olmaz” ya da “Yapmalısın” demeden önce iyi düşünün.
3. SABIRSIZLIK – Fazla mı zorluyorsunuz? Yaratıcılığın kök salması, gelişmesi, tomurcuklanması ve meyve vermesi zaman alabilir.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Yaratıcılığı zaman, çaba ve sabır gerektiren bir konuk gibi düşünün. Çocukları acele etmeleri için zorlamak tam tersi sonuçlanabilir.
4. ŞÜPHE – Çocuklar anne babalarının onlara inancının olmadığını ya da becerileri konusunda karamsar olduğunu hissedebilirler.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Çocuğunuz bir şey yapmaya çalışırken iyimser olun ve iyimser bir yaklaşım sergileyin. Siz iyimser olursanız çocuğunuz da cesaret hisseder.
5. YALITILMIŞLIK – Bazı çocuklar bağımsız çalışmayı sever, pek çoğu kalabalık bir yerde çalışmaktansa sakin ve huzurlu bir yerde çalışmayı tercih eder. Bununla birlikte böyle bir inziva potansiyel bir yalnızlık ve verimsiz bir çalışma ortamı anlamına da gelebilir.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Çocukları arkadaşları ve onlara destek olup ilham verecek kimselerle bağlantı kurmaları için yüreklendirin, verimli işbirliği fırsatları yaratın.
6. YORGUNLUK – Çocuklar yorgunlarsa yaratıcı olmaları zordur. İnsanlar yorgunken bir işe odaklanmakta zorluk çekerler.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Çocukların dinlenmenin, gece güzel bir uyku çekmenin ve dengeli bir yaşam tarzının önemini anlamasına yardımcı olun.
7. KAYITSIZLIK – İlgisizlik ve uzak durma moral bozucudur. Bir amaç olmadığı sürece yaratıcılığın kendini göstermesi zordur.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Bir şey hakkında heyecan, merak ve heves uyandırmak çocukların yaratıcılıklarını sınayarak devam etmeleri için onlara ilham verebilir. Çocuklarınızın çevrelerindeki dünyaya ve daha fazlasına dair bir merak duygusu beslemelerine yardımcı olun.
8. GELİŞİMİN ÇOK AZ OLMASI YA DA HİÇ OLMAMASI – Olduğunuz yerde sayıyormuşsunuz gibi hissetmek cesaret kırıcıdır.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Çocuğun bir başarı elde etmesi faydalıdır. Çocuk için yapıcı bir destek anlamına gelir, ona bazı temel bilgiler kazandırır ve ona ilerlediğini gösterir. Bu hem motive edicidir hem de yaratıcılık için bir sıçrama tahtasıdır.
9. ADİL OLMAYAN BEKLENTİLER – Yönetilemeyen ya da ulaşılamayan hedefler cazip değildir. Erişilmeyen şey, zihinde de yer etmez.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Beklentileriniz makul olsun. Çocuklarınızın kendileri için uygun ölçüde zorlayıcı, başarılabilir, mantıklı hedefler için uğraşmasını sağlayın.
10. KARMAŞIKLIK – Aynı anda birden fazla ateş yakmak itici olabilir. Aynı anda çok fazla şeyle uğraşmak zorunda kalan çocuklar genellikle yılgınlığa uğrarlar ve ne yapacaklarını bilemezler.
Yaratıcılığı Güçlendirmek İçin: Bir şeylerin başarılmasında en önemli anahtar genellikle basitliktir. (Sıkıcı olmayacak kadar kolay ama yıldıracak kadar da zor değil) Çocukların kendilerini rahat hissedebilecekleri bir konfor alanı bulmalarını sağlayın.
Son olarak… Ne eksik olabilir?
Yaratıcılık, bir bireyin ihtiyaç duyduğu şeyin eksik olması gibi bir sebep nedeniyle sekteye uğrayabilir. Bu eksikliği tanımlamak kolay olmayabilir çünkü her çocuğun farklı bir ihtiyacı vardır. Desteğe, seçeneğe, somut çalışma alışkanlıklarına, bildik rutinlere, modellere, ilhama ya da rekabet unsuruna ihtiyaç duyabilirler. Bu faktörlerden birisi ya da hepsi birden bir çocuğun yaratıcılığını etkileyebilir.
Çocuğunuzun mutlu bir şekilde üretken ve yaratıcı olmak için neye ihtiyaç duyduğunu düşünüp oradan hareket edin. Örneğin; çocuğunuz hazırlık konusunda eksiklik yaşıyorsa, onunla birlikte aşama aşama bir plan hazırlamayı ya da yönergeleri gözden geçirmeyi deneyin. Çocuğunuz mola verme konusunda yetersiz kalıyorsa, teneffüsler, aralar, oyun zamanı ve egzersizler için yeterince zaman ayrıldığından emin olun. Çocuğunuz yoğunlaşamıyorsa, etkinliklerine müzik, sanat ya da dramatik unsurlar katmayı deneyebilirsiniz. Biraz eğlence ve gizem de işe yarayabilir. Yaratıcılığı çocukları kişisel olarak ilgilendirecek ya da meraklandıracak şekilde canlandıran yöntemler onları motive edecektir.
-ALINTIDIR-