Bütün o "büyük" insanlara baktığınız ve ayakkabınızın bağcıklarını bağlamak gibi işlerin büyük bir çaba gerektirdiği çocukluk günlerinizi hatırlayın. Bir süper kahraman olduğunuzu ve günlük hayatta sahip olmak istediğiniz tüm güçleri ele geçirdiğinizi düşünmek hoşunuza gitmez miydi?
Çocuklar, önüne çıkan her engeli aşan korkusuz süper kahramanları doğal olarak taklit ederler. Ancak çocuklar her yerden atlamaya ve düşmeye başladığında büyükler de ciddi kazaların olmasından endişe etmeye başlar. Böylece de çocuğa bir zarar gelmesine neden olabileceği ya da çocuğun uygunsuz zamanlarda bu oyunu oynayabileceği korkusuyla çocukların süper kahramancılık oynamasını engellemeye çalışırlar.
Bu oyun biçiminin çocuklara korkuları ile yüzleşme ve fiziksel güçlerini sergileme şansı verdiğini unutmamalısınız. Yetişkin gözetiminde olduğu sürece "süper kahramancılık" oyunu çocukların yaratıcılıklarını teşvik etmesinin yanında, dil becerilerinin gelişmesine ve birlikte sorun çözmeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuklar süper kahramanları taklit ettiklerinde, onların bu oyundan en fazla faydayı görmelerini teşvik edebilirsiniz. Bunun için:
Çocuklara süper kahramanların sırf fiziksel olarak güçlü oldukları için özel olmadıklarını anlatın. Süper kahramanlar başkalarına iyilik ve yardım ettikleri zaman bunu çocuğunuza belirtin ve çocuğunuz da aynısını yaptığında onu takdir edin.
Filmler, TV ve gerçek hayat arasındaki farkları vurgulayın. Pencereden aşağı atlayan ya da hızla giden arabaların üzerine zıplayan film oyuncularını gördüğünüzde çocuğunuza bunu kendisinin de evde neden denememesi gerektiğini anlatın.
Süper kahraman oyununun ne zaman ve nerede oynanabileceği konusunda kurallar koyun. Örneğin bu bol atlamalı zıplamalı oyunları sadece açık havada oynarken ya da tatil günleri ile sınırlayabilirsiniz. Tutarlı olmaya özen gösterin. Evin içinde "uçmak" pazartesi yasaksa, Salı da yasak olmalıdır!
Süper kahraman oyunu aracılığıyla çocuğunuzun ilgi alanlarını geliştirmesine yardımcı olun. Örneğin Yıldız Savaşlarını izlemek uzay yolculuğu konusuna merak salmasını sağlayabilir. Örümcek Adam çizgi romanı böcekler dünyasını keşfetme isteği doğurabilir. Gözlerinizi çocuğunuz için öğrenme fırsatlarını yakalamak üzere açık tutun.
Oyunun fazlaca saldırgan bir hal alıp almadığına dikkat edin. Çocuğunuz korktuğunda ya da öfkelendiğinde müdahale edin. Eğlence bitip, tehdit veya şikayetler başladığında çocukların yeniden eğlenceye dönmelerine yardımcı olun veya oyunlarını sona erdirin. Yardıma ve seçenekler sunmaya her zaman hazır olduğunuzu gösterin. Belki biraz ara vermeleri ya da gerilimin neden kaynaklandığını anlamaya çalışmanız gerekebilir. Her halükarda fiziksel veya sözlü saldırgan davranışların kabul edilemez olduğunu net bir şekilde belirtin.
Her zaman çocuklara seçim yapma ve sorumluluk alma şansı verin. Aktiviteler yeterince zor olmadığında çocuklar çabucak sıkılırlar ve çok fazla zorlandıklarında da gerilim yaşarlar. Yemeğin hazırlanmasına yardımcı olmak ya da kendi kendine giyinmek gibi yeni zorlukları aşmaya hazır olup olmadıklarını anlamak amacıyla çocukları dikkatle gözlemleyin.
Çocuklar, örneğin bir yap-bozu tamamlamak ya da isminin harflerini öğrenmek gibi gerçek bir "güç" gösterdiklerinde onları takdir edin. Çocuklar süper kahramanları taklit etmeye devam edebilirler, ama yukarıda sayılan noktalara dikkat edilirse, hem oyun sırasında, hem de günlük yaşamda güven duyguları artar.
-ALINTIDIR-