- Çocuğa büyük kağıtlar , kurşunkalem, pastel boya, kuru boya, vb. vererek resim yapmaya özendirin.
-
Önce tek tek adlarını sorarak çocuğun nesneleri tanıyıp tanımadığını anlayın ve özelliğini söylediğiniz oyuncakları size vermesini isteyin. ‘’Bana kırmızı kovaları ver.’’, ‘’Bana büyük arabayı ver.’’, ‘’Bana aynı büyüklükte olan topları ver.’’ gibi..
-
Çocuk yetişkinlerden çok, yaşıtlarıyla konuşmak isteyecektir. Bu sebeple diğer çocuklarla bir arada olması için ortamlar hazırlayın. Bu, dil gelişimi için faydalı olacaktır. Anaokulunu önemli kılan nedenlerden biri de budur.
-
3 küpten köprü yapın ve çocuğa model olun. Çocuğa da 3 küp vererek köprü yapmasını isteyin. Gerekirse yardımcı olun ve çocuğu köprü yapmada cesaretlendirin.
-
Çocukla birlikte önceden hazırladığınız değişik boyutlardaki nesnelerle küçük- büyük , uzun-kısa ile ilgili oyunlar oynayın.
-
Çocuğun yaşın uygun resimler içeren bir kitabı, çocuğun resimlerini gösterebileceği şekilde tutun. Resimdeki olayı anlatın ve diğer sayfalardakileri de çocuğun anlatması için onu cesaretlendirin. Çocuğa sorular sorarak neden-sonuç ilişkisi kurmasına, olayları doğru sıralamasına yardımcı olun.
-
Sözel olarak çocuktan oyuncağı kutunun üstüne, yanına, altına, önüne, arkasına koymasını isteyin. Çocuk doğru yaptığında onu ‘’aferin’’ gibi sözel ödüllerle ödüllendirin.
-
Çeşitli olayları anlatan resimleri dergilerden keserek çocukla birlikte kartona yapıştırın ve sıra ile çocuğa kartları gösterin. Ona ‘’Bu çocuk ne yapıyor?’’, ‘’Bu çocuğa ne olmuş?’’ gibi sorular sorun. Cevap vermesi için onu cesaretlendirin.
-
Çocuğun zaman içinde bağımsızlığını öğrenebilmesi için kendi kendine yetmesine ortam hazırlayın. Örneğin kıyafet seçimine saygılı olun. Birlikte gittiğiniz kitapçıdan, kitabını kendi başına seçmesine izin verin.
-
Düzen alışkanlığı kazandırmak için ‘’Oyuncakların dağılmış, istersen birlikte toplayalım.’’ Diyerek onu özendirin. Ardından başarısını takdir edin.
-
Günlük işlerinizi yaparken çocuğunuza soru sorarak düşünmesini geliştirebilirsiniz. (Ben neden ütü yapıyorum, ütülemezsem ne olur? Neden ellerimizi yıkıyoruz?, vb. gibi..)
-
Soru sorduğunda yanıtı hemen vermek yerine düşünmesini sağlayacak başka soruları siz sorabilirsiniz.
-
Size bir konu anlatırken onun boyuna inerek ve yüzüne bakarak dinlemeye özen gösterin.
-
Basit sorumluluklar verin. Masa toplama, yatağını düzeltme, vb. gibi..
-
5-6 yaşlarına geldiğinde tüm giysilerini kendisi giyip çıkarabilmelidir. Bu yüzden giyinme, soyunma, yemek yeme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.
-
Düzgün konuşabilmesi için; onunla konuşurken doğru kelimeleri kullanmaya dikkat edin.
-
Çocuklar disiplin ister. Çocuğu özgür bırakmanız gereken durumları doğru belirlemelisiniz. Örneğin; istediği oyuncağı almasına, istediği giysiyi giymesine ya da düşündüğünü söylemesine izin verebilir; ancak televizyon programını ya da uyku saatini nedenlerini açıklayarak siz belirlemelisiniz.
-
Duygularını rahatça ifade edebilmesine olanak sağlayın. Ağladığı ya da öfkelendiği zaman sabırlı olun ve nedenini bulmaya çalışın. Gerekirse yoğun duyguları geçene kadar onu rahat bırakın. Sakinleşince onunla konuşmaya çalışın.
Kaynaklar:
Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği Gelişimsel Destek Planı Yayını
YAVUZER, Haluk. Çocuğunuzun İlk 6 Yılı. İstanbul: Remzi Kitabevi , 2012.