... ... Magic Kids Turkey Ana Okulu Magic Kids Turkey Kres ...

Geri

 Çocuklar İçin Açık Havada Oyun Oynamanın 8 Bilimsel Yararı

Çocuklar İçin Açık Havada Oyun Oynamanın 8 Bilimsel Yararı

Ortalama bir kız ya da erkek çocuğu (Amerikalı) açık havada günde 30 dakikadan daha az bir süre yapılandırılmamış oyun oynuyor. Yaşları 9 ile 13 arasındaki çocukların ise sadece yüzde 6′sı gün içinde kendi başlarına dışarıda oyun oynuyorlar. Ama eğer bu yazıyı okuyorsanız, açık havada oyunun çocukların genel sağlığı için (fiziksel ve ruhsal) hayati bir değer taşıdığını zaten biliyorsunuzdur. İşte haklı olduğunuzu kanıtlayan 8 bilimsel neden:

1.Daha iyi görme – Çok sayıda araştırma güneş ışığının ve açık havanın doğal ışığının, çocuklarda miyopluğu azalttığını ve uzağı görmeyi geliştirdiğini gösteriyor. Dışarıda daha fazla zaman geçiren çocukların uzağı görmesi, kapalı alan aktivitelerini tercih eden çocuklardan daha iyi. Ohio Üniversitesi Optometri Bölümü tarafından yayınlanan yeni bir çalışmaya göre haftada 14 saat açık hava ışığına maruz kalmak daha iyi görmeyi sağlıyor.

2. Hastalıklara karşı daha dirençli olma – Pek çok araştırma, toprakla oynamanın çocukların sağlıklı kalmasını sağladığını kanıtlıyor. Topraktaki bakteriler, virüsler ve diğer şeyler aslında bağışıklık sisteminin ve beynin gelişmesini sağlıyor. Toprakla oynamak bir çocuğun ruh halini olumlu anlamda değiştirirken kaygı ve stresini de azaltıyor.

3. Yüksek D vitamini – D vitaminini yiyeceklerden tam anlamıyla almak çok zor. Aslında D vitaminimizin yüzde 80 ila yüzde 90′ı güneş ışığından geliyor. Makul saatlerde korunmadan güneşe 10 ya da 15 dakika maruz kalmak yeterli. İlk 10-15 dakikadan sonra en iyisi güneş kremi sürmek.

4. Daha az stres –  100’ den fazla araştırmaya göre açık havada zaman geçirmek stresi azaltıyor. Bu, pek çok faktörün bir araya gelerek olumlu psikolojik tepkiler çıkmasına sebep olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca yapılan bir ankette, açık havada zaman geçiren çocukların yüzde 90′ı doğada olmanın ve açık hava aktivitelerine katılmanın stresi hafiflettiğini söylüyor.

5. Daha yüksek dikkat süreleri (DEHB’li çocuklarda bile) - İllinois Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen farklı araştırmalara göre doğal ortamlar ve “yeşil” açık hava aktiviteleri, çocuklardaki DEHB semptomlarını azaltıyor. Özellikle açık hava aktiviteleri, diğer ortamlardan daha fazla olumlu bir etkiye sahip. Michigan Üniversitesi’ne ait 2008 tarihli bir araştırma, doğada bir saat geçirdikten sonra katılımcıların hafıza performanslarının ve dikkat sürelerinin yüzde 20 oranında geliştiğini ortaya çıkardı.

6. Daha iyi fiziksel sağlık – Açık havada oyun fiziksel sağlık düzeyini geliştiriyor ve aktif, sağlıklı bedenler yaratıyor. Özellikle her 3 çocuktan birini obez olduğu Amerika için bu çok değerli. Etrafta koşturmak, tırmanmak, yürümek, keşfetmek ve kirlenmek kalori yakıyor ve çocukların büyüyen vücutlarını güçlendiriyor. Buna ek olarak fiziksel sağlık ve akademik başarı arasında bir bağlantı olduğuna dair bolca bilimsel kanıt da mevcut. Ayrıca, keşif amaçlı açık havada gezintiye çıkmanın yaratıcılığı artırdığına dair araştırmalar da var.

7. Daha iyi fiziksel koordinasyon –  Diğer bir deyişle daha iyi duyusal beceriler. Açık havada oynamak demek, pürüzlü yüzeyler, kayalar, dallar ve çakıl, kum ve çamur gibi değişken yüzeyler demek. Bunlarla oynamak için denge, çeviklik, maharet ve derinlik algısı gerekiyor.

8. Daha iyi sınıf performansı – Açık havada zaman geçiren çocukların (okul günü de dahil olmak üzere) bütün konularda daha iyi performans gösterdiklerini ortaya çıkaran çok sayıda araştırma var.

9. Merakı ve hayal gücünü ateşliyor – Çocuklar büyüdükçe kapalı alan aktiviteleri bilindik ve tanıdık gelmeye başlıyor. Oysa açık hava ortamları dinamiktir ve sürekli değişir. Bizim kontrolümüz dışındadırlar. Bu yüzden zihni gezinmeye, bakmaya, gözlemlemeye davet eder.

10. Daha iyi doğa “okuryazarlığı” – Çocuklar televizyondan, filmlerden, kitaplardan ve bilgisayar uygulamalarından dinozorlar, pandalar ve köpekbalıkları hakkında çok şey biliyorlar. Onları açık havaya ve doğaya çıkarmak kendi yerel ekosistemlerini keşfetmelerini ve onlar hakkında bir şeyler öğrenmelerini sağlar. Çocuklar kendi mahallelerindeki bitkilerin ya da hayvanların isimlerini öğrenmekten büyük gurur duyarlar.

-ALINTIDIR-